watersnip
De watersnip (Gallinago gallinago) is een vogel uit de familie van strandlopers en snippen (Scolopacidae).De watersnip komt voor in de gematigde gebieden van bijna alle werelddelen, behalve AustraliŽ.
Kenmerken:
Deze 23 tot 28 cm lange snipachtige heeft een roodbruine snavel, die zeer lang is in verhouding met zijn kop. Hij heeft veel gelijke kenmerken gemeen met zijn Nederlandse zustersoorten de houtsnip de poelsnip en het bokje. Hij is de middelste in grootte. Hij is vooral te herkennen aan zijn lange snavel en de smalle gele strepen op de rug. Het bokje heeft deze strepen ook maar breder en daarom meer contrasterend met de andere veren. Het verenkleed is bruin gestreept met een witte onderzijde en donker gestreepte flanken. Verder heeft de vogel een gestreepte kop en korte grijsgroene poten. Meer info klik hier:
Deze maand 2 foto's, Watersnip en Gestreepte Strandloper
gestreepte strandloper
De gestreepte strandloper (Calidris melanotos) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae).
Herkenning:
De vogel is 19 tot 23 cm lang en heeft een spanwijdte van 38 tot 44 cm. De vogel lijkt enigszins op een kleine, slanke kemphaan (vrouwtje). Van boven heeft deze strandloper hetzelfde patroon van afwisselend bruin en donkere schubben met lichte randen. Een opvallend kenmerk is de gestreepte borst, waarbij het strepenpatroon een scherpe afscheiding heeft met de verder lichte buik. Over de witte staart loopt verticaal een zwarte band. De poten zijn licht grijsgroen tot vuilgeel, de snavel is donker aan de punt en lichter aan de basis. De strandloper heeft een roomkleurige wenkbrauwstreep, met daarin nog kleine donkere streepjes. Meer info klik hier
Foto's van de maand september 2017