roze pelikaan
De roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus) is een soort pelikaan. Het is een van de meest algemene en wijdverbreide pelikanen. Hij komt voor in een groot deel van Zuidoost-Europa, Afrika, West- & Centraal-AziŽ en India.
Een volwassen vogel heeft een wit kleed, vaak met een oranjeroze zweem (voornamelijk in het broedseizoen). De voorborst is geel. De slagpennen zijn bij volwassen dieren zwart, en in de vlucht goed zichtbaar, waarbij ze contrasteren met de andere witte veren op de onderzijde. Bij juveniele roze pelikanen is de mantel bruin met grijs, en de onderzijde asgrauw. Ze worden witter naarmate ze ouder worden.Een volwassen vogel heeft een wit kleed, vaak met een oranjeroze zweem (voornamelijk in het broedseizoen). De voorborst is geel. De slagpennen zijn bij volwassen dieren zwart, en in de vlucht goed zichtbaar, waarbij ze contrasteren met de andere witte veren op de onderzijde.
De roze pelikaan komt voor in Zuidoost-Europa, Rusland, West- en Centraal-AziŽ (tot in MongoliŽ en Noord-India) en het grootste deel van Afrika, in meren (zowel in zoetwater als in zoutwater), rivierdelta's, moerassen, baaien en rond binnenzeeŽn. Ze vissen voornamelijk in ondiepe meren. In Europa broedt hij voornamelijk in de delta van de Donau, maar ook op het Prespameer, op de grens van Griekenland en MacedoniŽ. De Afrikaanse en Indische populaties zijn standvogels.
Bron: Wikipedia
Foto van de maand oktober: