De Huiszwaluw (Delichon urbicum) is een vogel uit de familie van zwaluwen (Hirundinidae).
Kenmerken:
De huiszwaluw is een zwart-wit gekleurde vogel. De rug en bovenkant van de vleugels zijn zwart, van onder licht gekleurd bijna wit, een zwarte kopkap en het meest opvallend is de stuit, een witte vlek op de overgang tussen rug en staart. De lichaamslengte bedraagt 13,5 tot 15 cm.
Leefwijze:
Deze vogels leven van insecten, die ze in de vlucht vangen.
Nestgedrag:
Het halfkomvormige nest wordt gemaakt van modder, onder overhangende dakranden. De vogel broedt meestal twee keer per jaar en elk legsel bestaat meestal uit vier tot vijf witte eieren. Beide partners bebroeden de eieren.
Verspreiding en leefgebied:
Tijdens het broedseizoen zijn huiszwaluwen in geheel Europa aan te treffen met over heel Europa aantallen van 9,9 miljoen tot 24 miljoen. Hij is een zomergast in Noord-Afrika, Europa en noordelijk Azië. Hij overwintert in Afrika bezuiden de Sahara en in Zuidoost-Azië.
In Nederland en Vlaanderen broedt deze vogel voornamelijk tegen gebouwen. Resultaten van onderzoek van de KU Leuven naar nestplaatskeuze van huiszwaluwen in de Brenne in Frankrijk suggereren dat huiszwaluwen vooral schuin overhangende dakranden verkiezen. De loodrecht uitstekende dakranden/dakgoten (zie afbeelding) zijn beduidende minder frequent bezet met nesten. Het is nog steeds een talrijke broedvogel en ook doortrekker. De vogel overwintert in Afrika (zie kaart), trekt weg van eind juli tot begin oktober en verschijnt weer in Nederland en België vanaf half april.